Het leven na HG – blog (3)

Begrip vs onbegrip

Dat HG een impact heeft op je zwangerschap, dat mag inmiddels wel duidelijk zijn. Dat het ook een enorme impact heeft op jou als persoon, dat probeer ik met dit blog duidelijk te maken. Ik heb regelmatig geprobeerd uit te leggen hoe het voelt om HG te hebben. Uit te leggen waarom ik niets anders kon dan op de bank liggen, of in bed. Waarom ik nauwelijks met mijn dochter kon spelen en waarom ik regelmatig wenste dat ik niet zwanger was. Maar zelfs bij de professionals in de gezondheidszorg, de ervaringsdeskundigen op het gebied van zwangerschap en geboorte, zelfs daar kunnen HG patiënten op ontzettend veel onbegrip stuiten. Mijn hele zwangerschap heb ik geprobeerd die onbegrip weg te nemen en voor mijn gevoel is dat redelijk gelukt. Echter had ik niet verwacht ook nog ná mijn zwangerschap op veel onbegrip te stuiten.

Het is logisch dat je als HG patiënt niet direct beter bent na de bevalling. Je bent negen maanden ziek geweest. Je lichaam moet herstellen. Van de HG, van de zwangerschap en van de bevalling. Na mijn eerste zwangerschap was ik een stuk sneller hersteld. Maar toen had ik ook geen kind van bijna 3 jaar rondrennen, dolblij dat mama niet meer ziek was. Toen kon ik slapen zodra de baby sliep en kwam ik toe aan de rust die mijn lichaam zo hard nodig had. Dat het nu langer duurt, dat vind ik begrijpelijk. Maar ik merk duidelijk dat veel mensen niet snappen waarom het zo lang duurt. Dus mag ik het opnieuw gaan uitleggen, opnieuw proberen begrip ervoor te krijgen.

Overlevenden van HG (inderdaad ik zeg overlevenden, want er overlijden nog steeds vrouwen aan de gevolgen van HG), kunnen last krijgen van onder andere problemen met hun zelfbeeld, met intimiteit, met schuldgevoel en problemen met voedsel. Maar het gaat veel verder dan dat. Vrouwen die HG hebben gehad kunnen ook last krijgen van het traumatisch stress syndroom. Het overleven van HG word door artsen ook wel eens omschreven als het overleven van levens bedreigende gebeurtenissen. Want dat is HG in principe. Het bedreigt het leven van de moeder én het leven van je kind. Het is dan ook alleen maar logisch dat dit een enorm effect op je leven heeft. Kijk voor meer informatie over HG en PTSD maar eens op de website van de HER foundation: http://www.helpher.org/hyperemesis-gravidarum/complications/post-traumatic-stress.php (in het Engels). Het heeft mijn ogen zeker geopend en me doen beseffen dat ik het inderdaad onderga als een zeer traumatische ervaring.

Maar hoe moet je dat omschrijven aan iemand? Zelf heb ik veel problemen met mijn zelfbeeld. Tijdens mijn zwangerschap was ik maar een schim van de vrouw die ik echt ben. Ik heb moeite om positief naar mezelf te kijken. Daarnaast heb ik een flink gebrek aan energie, ben ik constant moe, zijn mijn spieren tijdens de zwangerschap flink verzwakt, is mijn hormoonhuishouding volledig van slag en kunnen mijn hersens complexe zaken niet meer aan. Vooral dat laatste zorgt voor veel problemen. Voor mijn zwangerschap was multi-tasken totaal geen issue. Maar nu kan ik maar 1 taak tegelijk doen. Zodra er iets anders bij komt, hoe klein ook, dan voelt het alsof ik kortsluiting heb in mijn hoofd. Ik kan de informatie niet meer verwerken en word daardoor zeer geïrriteerd. Ik ben verre van mezelf en dat is soms erg moeilijk om te behappen. Ik probeer het zo min mogelijk te laten merken aan de buitenwereld. Puur vanwege het onbegrip. Omdat ik niet de vragen wil beantwoorden over hoe lang het nog gaat duren, over of het nog steeds zo is, of ik niet dit moet doen, of dat moet doen. Ik doe wat ik kan en de meeste gevallen zelfs meer. Ik probeer een moeder te zijn voor mijn twee meiden, een vriendin voor mijn vriend en het huishouden te runnen. Maar ondertussen zit ik te worstelen met mijn zelfbeeld, met mijn schuldgevoel, met mijn gebrek aan energie en met mijn hormoonhuishouding.

Dat het niet uit te leggen valt, dat maakt het een stuk lastiger. Ik kan het wel gaan vergelijken met het herstelperiode na een heftige griep of een ernstige ziekte. Maar het gevoel is niet te omschrijven. En ik besef me heel goed dat ik met dit blog een heel negatief beeld geef van het leven na een HG zwangerschap. En ja, voor mij is het momenteel heel zwaar en zijn er veel negatieve gevolgen. Zo is het gelukkig niet voor iedereen. En zullen er ook genoeg mensen zijn die wel begrip hebben en wel weten hoe het is om je zo te voelen. Ook ik ervaar hier en daar wel begrip, maar ik ben nu 4 maanden verder en het is duidelijk dat mijn omgeving het zat begint te worden. Gelukkig sta ik er niet alleen voor. Ik heb twee prachtige dochters en mijn vriend en ik zijn alleen maar dichter naar elkaar te gegroeid. Want ik heb me volledig voor hem bloot moeten geven. Alle schaamte heb ik opzij moeten zetten en dat lukt alleen als je de ander 100% vertrouwd. Want hij zat naast me wanneer ik voor de zoveelste keer boven de wc hing. Hij rende naar de supermarkt zodra ik ook maar zin in iets had. Want wie weet hield ik dat wél binnen. Hij troostte me wanneer ik het niet meer zag zitten. En geloof me, dat was heel erg vaak. Hij nam de zorg voor mijn oudste dochter op zich, voor het huishouden en voor mij. En dat terwijl hij gewoon een fulltime baan heeft. Hij hielp me met douchen en waste me toen ik daar zelf niet meer toe in staat was. Hij was de hele zwangerschap mijn rots, en dat deed hij zonder ook maar 1x te klagen. Ja, het was zeker weten ook heel zwaar voor hem en natuurlijk zat hij er ook wel eens doorheen. Dan treurden we samen om het gebrek van die roze wolk. Maar hij deed alles met liefde en ik zal zonder enige twijfel hetzelfde voor hem doen. Hij heeft in mijn ogen onze relatie flink verstevigd en een onbreekbaar fundament gegeven. Dus het cliché blijft waar en het is echt allemaal de moeite waard. Begrijp me niet verkeerd, ik zou het voor geen goud nog een keer doen. Daar zou ik dan aan ten onder gaan en mijn gezin ook. Maar wat ik nu heb, dat zou ik echt niet willen missen.

door: Henrieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

10 comments

 • Hoi Henrieke,

  Tranen stonden in mijn ogen bij het lezen van jouw blog over HG. Mijn schoonzusje/vriendin heeft hetzelfde 2x meegemaakt. De eerste zwangerschap vanaf 15 weken en de 2e vanaf ongeveer 6 weken zwangerschap. Ze lag aan bed gekluisterd met een sonde. Een aantal famileleden leek in mijn ogen totaal geen begrip te hebben voor haar situatie. En nu, nog maar ongeveer 6 maanden na de geboorte van haar prachtige tweede kindje krijg ik het idee dat ze er helemaal geen begrip meer voor hebben. Het is immers toch al bijna 7 maanden geleden dat ze bevallen is? Mijn nekharen gaan hiervan recht overeind staan. Het onbegrip…
  Ik kan alleen maar hopen dat ze er ‘snel’ boven op komt. Niemand verdiend dit.

  Ik wil je heel veel sterkte wensen bij het verwerkinsproces wat nog komen gaat. Je bent niet alleen!

 • Hoi,

  Ik heb 2 hele heftige HG zwangerschappen meegemaakt, beide dankzij sonde voeding (1e zw vanaf 15 weken, 2e ze vanaf 6,5 week sonde)

  Wat je beschrijft over het leven na HG is heel herkenbaar. Ook ik heb moeite met alle ballen omhoog houden, ik ben nog steeds maar een fractie van de persoon die ik voor deze zwangerschappen was. Maar wat krijg ik een kracht uit jou blog, bedankt dat je dit met ons deelt en veel sterkte en succes met de verwerking!

 • Pingback: Life after HG – Understanding | HENRIEKE.COM

 • hallo henrieke,
  in mijn 3zwangerschappen al heel wat meegemaakt en in het ziekenhuis beland, maar dit is iets totaal nieuws voor me! ik ben nu 10weken zwanger en ben alleen maar ziek zwak misselijk. kan totaal niet tegen geuren bijna geen enkele geur, licht doet pijn aan mijn ogen, begeweging op bijv bed word ik duiselig dus mijn kids of man moeten heeel voorzichtig op bed komen.ik kan mijn dochtertje van 6haar haartjes niet eens meer fatsoenlijk kammen of haar helpen met dingen die ze zelf nog lastig vind iedere keer als het me niet lukt zegt ze, geeft niks mama ik doe ik zelf wel.haar hele vakantie is verpest door deze ziekte! ik kon nergens heen en nog gaat dat bijna niet, waardoor we genoodzaakt waren om de hele vakantie thuis te zitten mijn man aan het werk dat ging ook gewoon door.dr heledag moest ik dus op de bank en raak helemaal de weg kwijt hiervan! ben nu 2keer opgenomen in het ziekenhuis ik lag de eerste keer bij een vrouw die al bijna moest bevallen en jr voeld je gelijk alsof je je aansteld met jr paar weekjes zwangerschap. de 3de daf mocht ik naar huis, ik was weer opgelapt infuusje gehad alleen moest ik nog wachten op de verloskundige maar die had het op dat mom druk dus ik braaf wachten. ben gaan douchen rn wat hoor ik in de douche, dit bed mag naar huis! dus ik kom evenlater de kamer in en een zuster zegt hoi ik hoor dat je nu naar huis mag! waarop ik andwoord ik heb nog geen verloskundige gezien. ooh werd er gezegt maar je mag nu gewoon naar huis.ik voelde me echt een nummer. .Gelukkig kwam even later tog de verloskundige met haar excuses wand ik bleek idd gelijk te hebben ik moest nog op uitslag van haar wachten.ze vertelde dat ze langs elkaar heen haffrn gesproken. kan gebeuren alleen niet zo fijn als je daar met angst ligt dat je naar huis mag terwijl je nog niet helemaal lekker bent. 2dagen was ik weer thuis mijn man gad vrij genomen om mij tog even extra in de gaten te houden.zelfs een halfdagje weg geweest voor mijn jongste kindje mijn dochter om haar tog nog iets leuks aan te bieden. . alleen ik voelde mij ook daar heel beroerd heb het vol gehouden tot we thuis waren en alles kwam er thuis uit en ik ik kon weer op bed gaan liggen de volgende fag verloor de best wat bloed en zijn we gelijk naar het ziekenhuis gegaan.alles was goed met de baby maar ik was inmiddels alweer verzwakt ik dacht wat gaat dat tog snel zo voel je je iets beter door infuus en rust en zo ben je weer terug bij af.2deopname kwam eraan zelfde gedoe infuus en opknappe.weer thuis weer ziek! niks aan te doen dus nu 10wekeb zwanger en voel me zwaar rot! soms zouw ik er met iemand over willen praten wand ik ben er ook onzeker door voel me lelijk en vies. word al misselijk van mijn eigen geur en ook van die van me man en kids vind dat zo erg ze kunnen amper in minn buurt komen of ik braak! ik voel me daarom ook schuldig en heb zelfs al is gedacht is dit wel ok zo moeten we niet beter stoppen met deze zwangerschap wand ik breek maar mijn gezin ook.maar dat is niet wat ik wil!rde baby is ontzettend welkom! en komt in een warm nesje terecht alleen de vraag is hoe houd ik dit vol..groeten barbara

 • Hallo Henrieke

  Tranen in mijn ogen en ik kan alleen maar ja blijven knikken.
  Zo herkenbaar!

  Ik heb het tijdens mijn eerste zwangerschap ook meegemaakt. Onbegrip omgeving,werkgever,bedrijfsarts. Maar zelf ook niet kunnen accepteren…. even doorzetten, niet aanstellen en ik hoor hier niemand over. Bij de 2e zwangerschap had ik het zelf geaccepteerd en zou ik het heel anders aanpakken. Maar dan moet je alsnog vechten tegen een aantal instanties. Helaas heeft die zwangerschap maar 17 weken geduurd. Mijn vriend was mijn steun en toeverlaat! Een schouder om op te huilen, moed inspreken en ontzettend veel geduld hebben om mijn frustraties weerstand te bieden.

  Bedankt voor het delen!
  Ik kan hier nu al/nog veel steun uithalen.

  Kom op! En zoals wij zeggen.. ” uiteindelijk komt het allemaal goed”

 • Wauw Henrieke, Wat een herkenning als ik jou blog lees.
  Het enige verschil met jou verhaal is dat ik elk moment kan bevallen van onze tweede dochter.
  Dank je wel wel voor het maken van deze blog. Het steunt me enorm om te lezen dat er meer vrouwen zijn die dit doormaken.
  Gelukkig heb ik ook een enorm lieve man (en moeder) die me steunt en alles op alles heeft gezet om mij zoveel mogelijk te helpen.
  Heel veel sterkte met het herstel en bedankt voor je mooie blog!
  Hartelijke Groet, Ine

 • Mijn vrouw heeft 2 zwangerschappen achter de rug met vrij extreme HG. Vanaf week 5-6 tot en met de bevalling overgeven en afhankelijk zijn van sondevoeding, infusen en ziekenhuisopnames. Vreselijk. Het herstel duurt erg lang en daar is helaas weinig begrip voor bij mensen en artsen die het niet echt hebben meegemaakt. Tanden op elkaar dus.

  Wij hebben gelukkig gezonde kinderen, een dochter van 3 en een zoon van 1. Mijn vrouw werkt hard aan haar herstel met veel fysiotherapie en begint voorzichtig met re-integratie op haar werk. Niet eenvoudig als je 3,5 jaar ziek of herstellende bent geweest. Een stukje van jezelf raak je kwijt, maar wij putten kracht uit wat we hebben en kijken niet te veel naar wat we hebben gemist.

  Iedereen veel sterkte gewenst.

 • alle begrip mijn dochter had het ook en het is echt overleven
  Ik wens iedere vrouw die dit meemaakt sterkte liefde en geluk toe

 • Zo waar, gelukkig heb je steun en uiteindelijk word je ook weer de oude ik van vroeger met twee schatten van kids waar je ontiegelijk veel moeite voor hebt gedaan.

 • Hoi henrieke, ik kreeg tranen in mn ogen bij het lezen van jou blog. Heel herkenbaar. Ik heb dit 4 jaar geleden meegemaakt met de zwangerschap van mijn dochter en nu pas, na ruim 3 jaar begin ik weer een beetje mezelf terug te vinden. De wens voor een 2 e werd weer steeds sterker en wij proberen nu toch weer zwanger te worden. Maar wat ben ik bang dat de hg dan weer de kop op steekt.
  Ook het onbegrip deed mij heel veel pijn en alle goedbedoelde adviezen van mensen die het totaal niet begrepen hoe erg het was.
  Ik wil je heel veel sterkte en succes wensen in je herstel.

  Gr. Kimberley